Dlaczego warto dbać o układ dolotowy w TDI :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ziemia1
    Classic
    • 2009
    • 17

Dlaczego warto dbać o układ dolotowy w TDI :)

http://www.poboczem.pl/filmiki/video...Sort,1,vTime,3
  • kmicio
    Ambiente
    • 2008
    • 233

Dlaczego warto dbać o układ dolotowy w TDI

Bohaterem jest 1.9TDI ALH. Może bez zbędnego opowiadania powiem że czegoś takiego to nie widziałem dawno. Wczoraj brejdak rozebrał dolot w swoim A3. Auto jest naprawdę w stanie idealny, poprzednio jeździła nim kobieta uprawiając wybitne PSJ. Już na jeździe przed zakupem jak zademonstrowała swój styl jazdy było wszystko wiadomo. Max 40km/h itd. Auto po przekroczeniu 3k rpm łapało notlaufa. Zawieszało obroty i koniec. Przy okazji sprawdziliśmy stan sprężąrki. Absolutne zero luzów na wałku. Ale sami zobaczcie ten syfff w dolocie. :twisted:

Zdjęcie 1
    Zdjęcie 2
    Zdjęcie 3

Teraz gdy zapanowała czystość, a EGR wyczyszczony i zaślepiony, auto zbiera się jak szatan. To tak jakby zatkać człowiekowi jedną dziurkę w nosie i kazać oddychać podczas biegu
    *1B1B*1.8T*4x4
    *1B1B*1.9T*DSG

Komentarz

• rkb
      RS
      • 2008
      • 2152
      • Rapid Spaceback (NH1)
      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Aktualnie zmagamy sie z podobnym problemem u kolegi w A4 prawdopodobnie bedzie to samo...
      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• czyzyk64
        Elegance
        • 2008
        • 866

jezu jaki syf, no powiem ci , że te zdjęcia robią wrażenie, obowiązkowo raz na jakiś czas trzeba dać silnikowi w dupę , aby to wszystko przedmuchało.

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8033
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

kmicio, a ile to autko miało przejechane? Bo na pewno nie 60kkm.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kmicio
            Ambiente
            • 2008
            • 233

No na budziku to ma teraz 152kkm, jest w rewelacyjnym stanie, lecz wnoszę że 200kkm przekroczyło. Ja tam nie wierze w dieslu 10 letnim w przebieg mniejszy jak 250kkm jednak. No ale cóż, jak swoją czeszkę z przebiegiem 216kkm wystawiłem na sprzedaż to każdy wydziwiał że taaaaaki przebieg. No a to ciekawe bo auto w stanie igła. Tak samo to A3 - totalnie bezstłuczkowe po wyczyszczeniu dolotu parametry na VAGu jak fabryka. Jedynie korekcje dawek troche pokazują na przebieg. No ale wiadomo, załóżmy że ma 300kkm
            *1B1B*1.8T*4x4
            *1B1B*1.9T*DSG

Komentarz

• JamesMarshall
              Drive
              • 2009
              • 74

Niezly pasztet Na wiosne mam zamiar wyczyscic swoje dwa mobile ale jak patrze na takie fotki, to chyba zbiore sie jeszcze przed zima
              [1] Octavia Kombi 1.9TDI, 2001, 81kW [110KM], AHF,
              [2] Octavia 1.9TDI, 2004, 81kW [110KM], ASV,

Komentarz

• strazakp
                Elegance
                • 2008
                • 819
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Kod:
                Teraz gdy zapanowała czystość, a EGR wyczyszczony i zaślepiony, auto zbiera się jak szatan. To tak jakby zatkać człowiekowi jedną dziurkę w nosie i kazać oddychać podczas biegu :D
                Pare miesięcy temu jeden z mechaników też radził mi wstawić zaślepkę w tym miejscu ale ponieważ był to mocno starszy gość to trochę go olałem.Mówił że spokojnie mogę to zrobić i na pewno będzie lepszy efekt.

kmicio możesz mi dokładniej wyjaśnić lub wstawić fotkę która to dokładnie część (jestem laikiem w sprawach mechanicznych)??? i wyjaśnij mi jak to jest z tym zaślepieniem o którym pisałeś.

[ Dodano: Nie 01 Lis, 09 18:54 ]
                Dziś zdjąłem gumowy wąż by zobaczyć jak to w mojej O1 jest z tą czystością w tym miejscu....i jest czysto. Jedyne co mnie zastanawia to ta zaślepka o której pisał kmicio[b], która niby poprawia osiągi silnika. Czy jest to w pełni bezpieczne?
                Załączone pliki
                strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
                Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

Pracuję...